Dicționarul Cambridge spune că branding-ul este „acțiunea de a oferi unei companii un anumit design sau simbol pentru a face publicitate produselor și serviciilor sale”. Foarte pe scurt, despre asta este vorba, însă definiția devine tot mai complexă, pe măsură ce marketing-ul, PR-ul sau chiar și comunicarea interumană se schimbă și evoluează. De pildă, gândiți-vă că aplicația WhatsApp a apărut abia în 2009, a schimbat modul în care comunicăm, iar acum Facebook avansează cu integrarea funcționalităților WhatsApp în paginile de business, care de câțiva ani au și funcționalități de shop-uri online. Așadar, WhatsApp devine și o unealtă de marketing, deci implicit și de branding. E doar un exemplu de evoluție, din mult mai multe.
Branding? De ce?
Cum facem să luăm un business funcțional sau pe cale să devină funcțional, să-l trecem printr-un proces de branding? Și mai ales de ce? De ce să ne pierdem timpul cu întrebări existențiale despre originea și identitatea unui produs, a unui serviciu, a unei companii? Motivele sunt mai multe, iar una din explicațiile devenite virale pe rețelele sociale este că marketing-ul este modalitatea prin care inviți pe cineva la cină, iar branding-ul este motivul pentru care acel cineva acceptă sau refuză invitația. Mai pragmatic însă, iată 4 argumente solide:
- Pentru că branding-ul făcut corect aduce un plus de valoare companiei, uneori mult peste valoarea activelor sale fizice.
- Pentru că dă o direcție de dezvoltare, o coerență organizațională care poate atrage și menține talentele. Așadar, are și o importantă componentă de resurse umane.
- Pentru că e unul din principalele motoare care creează legătura directă cu clientul/consumatorul produselor sau serviciilor business-ului. Așadar generează încredere, deci clienți noi și recurența celor existenți.
- Creează identitate, adică dă personalitate business-ului și îl diferențiază față de concurență.